DIY router

lorem ipsum

DIY router

Post autor: lorem ipsum »

Czy jestem w stanie skleić z takich gratów coś sensownego i nie wydać przy okazji milionów? Jeśli coś jest nie tak to poprosiłbym o poprawki. Od razu zaznaczę, że nie mam zbyt dużej wiedzy w elektronice. Przeczytałem sporo w internecie gdzie każdy chwali się swoim zrobionym nodem nie pisząc co jest w środku. Szczątkowo czytając i zbierając wszystko do kupy zrobiłem taką listę. Brakuje na niej płytki, ale będzie NRF52840 z Xiao SX1262. Dorzuciłem też dwa czujniki BME280, jeden na 3.3V, a drugi na 5V bo nie wiem który jest odpowiedniejszy więc któryś trzeba odrzucić. Nie wiem też czy w ogóle będzie działać z NRFem i pokazywać dane z sensora. Jest też INA3221 do monitorowania napięcia o której też nigdzie nie znalazłem czy działa z NRF.

W ogóle przydałyby się jakieś listy potrzebnych części i jakieś proste schematy dla ludzi bez wiedzy, a chcących coś zrobić. Z góry dzięki za pomoc!

Moja lista:
Załączniki
Shopping_Cart.png
Shopping_Cart.png (136.76 KiB) Przejrzano 710 razy
bikeman
Site Admin

Re: DIY router

Post autor: bikeman »

Jeśli nie jesteś biegły w montażu elektroniki, rozważ złożenie noda z klocków:
Tu masz ogólny opis: viewtopic.php?t=41
A tu masz listę zakupową viewtopic.php?t=35
Na forum masz szczegółowe opisy całego procesu składania noda oraz zasilania, również solarnego
lorem ipsum

Sprawdzałem, ale ESP32 mnie nie urzeka. Unikam z racji dużego zużycia prądu. Druga sprawa to posiadam już płytkę na NRF :)
bikeman
Site Admin

Post autor: bikeman »

lorem ipsum pisze: wt gru 16, 2025 4:52 pm Sprawdzałem, ale ESP32 mnie nie urzeka. Unikam z racji dużego zużycia prądu. Druga sprawa to posiadam już płytkę na NRF :)
Przecież on rownież działa z nrf, wystarczy adapter viewtopic.php?t=39
lorem ipsum

No może to i fajne, ale sama płytka i konwerter to koszt 150 złotych. Za te kwotę to ja mam w zasadzie całą moją listę zakupową poza ogniwami :)
ODPOWIEDZ